top of page

Deventer Binnenstad:

Bijgewerkt op: 9 apr. 2020

Wanneer je een stedentrip gaat doen zul je niet gelijk aan Deventer denken. Dat snap ik. Dat deed ik ook niet voordat ik in Deventer ging studeren. Gaandeweg kwam ik erachter dat Deventer heel veel verborgen straatjes heeft waar je hele mooie foto’s kan maken en ook nog eens | leuk kan shoppen. Mijn vriend woont in Deventer en heeft mij de leuke restaurants laten zien.


In deze Hotspot vertel ik aan de hand van een route over de plekken in Deventer die je wellicht kunt bezoeken. Ook geef ik een top vijf met plekken waar je goed kan fotograferen, en geef ik nog wat tips voor als je tijd over hebt in Deventer.

Deventer ligt in Overijsel en is goed te bereiken met de trein. Mijn route zal dan ook starten vanaf het station. Het station alleen al is de moeite waard om even in Deventer te stoppen. Je stapt namelijk uit op een oud station dit geeft gelijk het karakter van Deventer weer, want wanneer je door Deventer loopt zie je nog heel veel oude gebouwen terug. Iets waar ik als planoloog heel erg van houd.Route door de binnenstad van Deventer:

First things first, stap uit op Deventer Centraal en neem even de tijd om de buitenkant van het station te bekijken. Loop via de keizerstraat naar de Brink. De Brink is het plein in Deventer, in de zomer zitten de terrassen vol en op elke vrijdag en zaterdag is hier markt. Op de Brink zit ook de VVV, je kan hier naar binnen als je meer informatie wilt over Deventer. Heb je al honger? Stop dan even bij Eigenwijs voor een lekker kopje koffie en een goeie lunch. Voor niet al te veel geld kan je hier een goeie lunch krijgen. Het heeft een sfeervolle inrichting en door hun bovenverdieping hebben ze vaak wel een plekje vrij. Wanneer je even hebt gerust, loop dan de Brink af en ga rechtsaf de Kleine Overstraat in. Op het eerste oog denk je misschien ‘wat is hier te beleven?’ maar dit is een typisch voorbeeld van een Deventers straatje. In de Kleine Overstraat vind je namelijk veel zelfstandige ondernemers terug. Mijn favoriete winkel is met stip op één Alternote, je vind hier heel veel schrijfwaren terug en voor elke gelegenheid kan je hier een kaartje vinden. Ben je nog op zoek naar een nieuw spel? Dan moet je bij Koning Willem zijn; je kan hier bijna elk bord- of kaartspel krijgen. Ook vind je in de Kleine Overstraat kleding winkel DARE. Wanneer je deze leuke winkels hebt bezocht, loop de straat dan verder af. Schroom niet om zo nu en dan een zijstraatje in te kijken. Loop de straat af totdat je aan je rechterhand dit hofje ziet.


Loop de straat uit en ga rechts, wanneer je weer rechts kan ga je gelijk weer rechts. Dan kom je in de Grote Overstraat. Ook hier vind je weer leuke zelfstandige ondernemers. Voor een leuk cadeautje voor jezelf of voor een ander kan je terecht bij Flotte. Wanneer je de Grote Overstraat uitloopt kom je weer op de Brink. Als je al toe bent aan een plas-en-drink-pauze kan je terecht bij St. Tropez. Binnen en buiten kan je hier erg aangenaam zitten. St. Tropez is ook in de avond aan te raden, je kan hier heerlijk borrelen: een echt avondje uit. Loop langs de Waag richting de IJssel. Je kan een stukje langs de IJssel lopen. Om het mooie aanzicht van Deventer te bewonderen kan je met het pondje over (let op je kan alleen contant betalen). Wanneer je zin hebt in een flinke wandeling kan je over de spoorbrug weer terug lopen naar het centrum. In deze route gaan we er even van uit dat je met het pondje heen en weer gaat. Als je het mooie aanzicht hebt bewonderd, ga dan met het pondje terug en loop via de Nieuwe markt het centrum in.


Ga rechts bij de Grote Kerkhof en je loopt richting de Lebuïnus kerk. Deze kerk is zowel overdag als in de avond een plaatje om naar te kijken, maar ga ook zeker de kerk even in. Loop langs het stadhuis (wanneer je de gelegenheid krijgt neem ook even een kijkje van binnen ) de Grote Bisschopstraat in , vervolg deze tot het einde. In deze straat vind je voornamelijk de grote winkelketens. Ga aan het einde rechts de Korte Bisschopstraat in. Je komt dan weer op de Brink. Ga dan weer links en gelijk | rechts de Walstraat in. Ook wel het Dickensstraatje genoemd. Elk jaar in december wordt hier namelijk het Dickensfestival gehouden. Twee dagen lang zijn de straten in oude stijl en ga je als bezoeker jaren terug in de tijd. In de Walstraat zitten wat antiekwinkels die zeker de moeite waard zijn om op de foto te zetten. De hele Walstraat schreeuwt erom op de foto gezet te worden dus leef je hier ook vooral uit. Loop de Walstraat uit tot dat je bij de Bergkerk uitkomt. Ga dan de Bergkerk zeker even in, de volgende foto’s van mij zijn hier gemaakt. Ook is hier wisselend een andere tentoonstelling die je gratis kan bezoeken. Ga via de Bergstraat naar beneden neem de tijd om de prachtige huizen om je heen te bekijken. Wanneer je de straat uitloopt sta je weer op de Brink. Voor nu het eindpunt van deze Route.

Klik hier om de stadsroute te openen in Google Maps.


Wat te fotograferen in Deventer:

Op de volgende plekken kan je als Urban fotograaf helemaal losgaan met fotograferen:

  1. De beide kerken in Deventer, zowel de Bergkerk als de Lebuïnuskerk kan je zowel van binnen als buiten erg goed fotograferen. Zelf maak ik graag foto’s van kerken, daarom probeer ik in een andere stad ook altijd een kerk te bezoeken.

  2. In de route vertelde ik al over het laatst overgebleven hofje in Deventer. In dit hofje vind je een bankje terug waar je je reisgezelschap mooi op de foto kan zetten. Houd wel rekening met de bewoners van het hofje.

  3. De Walstraat is veruit het leukste straatje van Deventer. Hier vindt je namelijk veel oude huizen terug. In deze straat vindt je veel antieke winkels terug die de straat extra laten leven.

  4. Niks is mooier dan het aanzicht van een stad op de foto te krijgen. In Deventer gaat dit vrij makkelijk: je kan met een pondje over. Tip: dit is het leukst op een zomerse avond, dan heb je een mooie rode gloed over je foto.

  5. Wanneer je liever een persoon op de foto wilt zetten dan de stad kan ik je aanraden om alle kruip-door-sluip-door-straatjes in te gaan. Hier vind je namelijk mooie oude bakstenen terug die als achtergrond voor je foto kunnen dienen.Als je nog tijd over hebt:

Wanneer je nog tijd over hebt in Deventer of je een weekend naar Deventer gaat, kan je de volgende plekken nog bezoeken.


  1. Als eerste, ga het Havenkwartier bezoeken. In deze Hotspot ga ik nog niet te veel vertellen over het Havenkwartier aangezien ik hier nog een keer een aparte Hotspot over wil schrijven. Maar in het kort: het Havenkwartier is een nieuw ontwikkeld gebied in Deventer. Het oude havenkarakter zie je hier nog terug, maar dan in een nieuw hip jasje gestoken. Bewoners konden hier zelf hun huizen bouwen en jonge creatieve ondernemers konden zich hier vestigen.

  2. Wanneer je liever even de natuur in wil kan je gaan wandelen bij Hotel Gaia. Dit hotel staat midden in de natuur en is modern authentiek [modern authentiek? Wellicht beter: modern op een authentieke manier, of authentiek op een moderne manier] ingericht. De omgeving heeft wisselende natuur te bieden. Ook kan je hier deelnemen aan een sportroute. Wanneer je een frisse neus hebt gehaald ga zeker even een kopje koffie drinken bij Hotel Gaia.

  3. Wanneer je de natuur dichterbij het centrum van Deventer wilt vinden kan je een mooie route lopen door het stadspark. Deze vind je gelijk rechts als je het station uitloopt via het centrum. Het park is groot, en in de zomer zul je hier veel chillende mensen aantreffen. Ook heeft het een eigen ‘vogel village’ midden in het park.


Ik hoop dat je als lezer iets aan mijn tips hebt gehad. Zoals je misschien al gaandeweg tijdens het lezen hebt gemerkt ben ik echt van Deventer gaan houden en kan ik echt iedereen aan raden om een weekend naar Deventer te gaan. Jullie houden nog een Hotspot over het Havenkwartier tegoed!Fijn weekend!

Liefs Sasha
58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page