Nijmegen Spiegelwaal
Zelf woon ik in Nijmegen. Het gevoel van thuiskomen is het grootst wanneer ik over de Waalbrug “mijn” stad binnen rijd. Over Nijmegen kan ik uren schrijven, zowel op het gebied van ruimtelijke ordening als op het gebied van fotografie. In verschillende hotspots over Nijmegen zullen jullie deze twee passies terug vinden.
Een van mijn favoriete plekjes in Nijmegen waar ik graag een aparte hotspot aan wijd is de Spiegelwaal. Het gevoel van vakantie in eigen stad is hier het grootst, dit omdat dit gebied zich echt voor alles leent. Je kan hier picknicken met vrienden, sporten, wandelen en vooral ook hele mooie foto’s maken. Foto’s van de skyline van de stad, van de bruggen of juist van elkaar. In deze hotspot neem ik je mee in hoe dit fantastische gebied is ontstaan, welke route je naar mijn idee het beste kan lopen en welke plekken zich lenen voor het perfecte plaatje.
Hoe ontstaan:
Door de klimaatverandering krijgt de rivier steeds meer water te verwerken. Om overstromingen te voorkomen geeft het Rijk meer ruimte aan de rivier, ook wel bekend als ‘Ruimte voor de Rivier’.
Ruimte voor de Waal is één van deze maatregelen. Bij Nijmegen maakt de Waal een scherpe bocht en vernauwt hier zich hier in de vorm van een flessenhals. Om bewoners te beschermen tegen de Waal is besloten om de dijk bij Nijmegen-Lent 350 meter landinwaarts te leggen. Door het graven van een nevengeul is er een eiland ontstaan midden in de Waal. Dit eiland ligt tussen de historische binnenstad en het nieuwe Waalfront. Het eiland en de Nevengeul vormen samen een uniek rivierenpark waar duidelijk ‘functiemenging’ optreedt. Door het verleggen van de dijk is er niet alleen ruimte voor de waal gecreëerd maar is er ook een hele nieuwe plek voor de Nijmegenaar gecreëerd.
Route om te lopen:
Er zijn verschillende routes die je door het rivierenpark kan lopen. Daarom raad ik je bij voorbaat al aan om lekker zelf door het gebied te gaan struinen. De Spiegelwaal is goed te bereiken vanuit de stad: de route hoe je hem hieronder aantreft heeft als startpunt de binnenstad en aan het einde brengt hij je hier ook weer terug.
De route begint over de waalbrug. Zorg dat je over het voetgangersgedeelte loopt, dit brengt je namelijk naar het eiland. Via de Lentloper kan je Veur-Lent op lopen. Wanneer je over de Lentloper loopt zie je de Stevenskerk, oftewel ‘het’ aanzicht van Nijmegen. Struin lekker over het eiland en loop ook zeker een van de strandjes op, zo kan je namelijk een mooie foto maken van Nijmegen. Wanneer je het eilandgevoel hebt ervaren en wat mooie foto’s hebt gemaakt, vervolg dan de route. Dit brengt je uiteindelijk bij de brug ‘de Oversteek’. Via de Oversteek loop je weer richting het vaste land.
Tip: Elke avond kan je bij de Oversteek de Sunset March lopen, dit is een eerbetoon aan de soldaten die hier tijdens de oorlog zijn omgekomen.
Wanneer je de Oversteek hebt afgelopen kom je bij het NYMA- en Vasim-terrein uit (over dit terrein komt ZEKER nog een keer een aparte hotspot). Je loopt dan via de nieuwe wijk Koningsdaal naar het centrum van de stad. Wanneer je langs het Honig-terrein loopt vind je hier een broedplaats van ondernemers. Over de Honig zal ik ook een aparte hotspot schrijven, maar stop hier nu al gerust voor een heerlijke kop koffie.
Langs de waal en de haven loop je via de Langehezelstraat weer het centrum van Nijmegen in. Je kan ervoor kiezen om nog een extra lus te maken via het Kronenburgerpark. Wanneer je vooral honger hebt kan ik je zeker adviseren om te gaan lunchen bij de Blonde Pater.
Klik hier om de route in Google maps te openen
Wat te fotograferen bij de Spiegelwaal:
De Lentloper, deze brug kan vanuit verschillende hoeken worden gefotografeerd. Je kan er voor kiezen om de onderkant vast te leggen of juist de binnenkant. De brug is niet alleen mooi om te fotograferen, het verbindt ook nog eens het eiland met de rest van de stad.
Het stadsaanzicht: Op het eerste oog vind je dit misschien een cliché plaatje, maar het is aan jou de taak om jouw foto eigen te maken. Nijmegen is op heuvels gebouwd (pfff dit merk je als je er door heen fietst). Dit heeft als voordeel dat het stadsaanzicht zeker niet saai is om te fotograferen.
De Oversteek: Ook deze brug leent zich ervoor om zich te laten fotograferen. Wanneer je op de brug loopt kan je het bovenaanzicht mooi fotograferen, of juist de trappen wanneer je naar beneden loopt.
Elkaar, wanneer je ervoor kiest om elkaar te gaan fotograferen kan ik je zeker aanraden om hiervoor een telelens te gebruiken. Dit maakt je object scherp en je achtergrond vager. Verschillende plekken in dit gebied lenen zich goed om mensen te fotograferen. De volgende plekken mag je zeker niet overslaan, de skyline van Nijmegen, de luie trap voor fotografie van je vriend of vriendin en het hebben van een van de bruggen op de achtergrond van je foto.

Kortom een gebied waar veel functies met elkaar worden verweven. Meermaals per jaar vind je hier ook nog verschillende festivals terug waaronder de zomerfeesten (4daagse-feesten), een van de grootste evenementen van Nijmegen.
Veel plezier met het rondstruinen, laat me weten wat je er van vond en tot de volgende keer!
P.s blijf alleen nu nog wel even binnen!
Liefs Sasha