top of page

Waar te beginnen met fotografie?

Je hebt een camera gekocht, en wat nu? Of je wilt een camera gaan kopen maar weet niet welke je moet nemen? Is goedkoop duurkoop? In deze blog neem ik je mee in een paar handige stappen die je misschien verder kunnen helpen tijdens jouw reis binnen de fotografie. Hierbij zal ik mijn eigen ervaring delen, wie weet helpt het jou als lezer verder.


Tip 1: Begin niet te moeilijk

Mocht je nog geen camera hebben gekocht, laat je dan niet afschrikken door het grote aanbod op de markt. Maak het jezelf niet te moeilijk. Je kan beter kiezen voor een instapmodel en eerst de kneepjes van het vak door te krijgen, dan dat je gelijk de meest uitgebreide camera set neemt. Een belangrijke keuze die je moet maken is: kies je voor een systeemcamera of een spiegelreflexcamera? Het verschil zit hem in het feit dat in een spiegelreflexcamera een spiegelsysteem heeft en een systeemcamera niet. De spiegelreflexcamera heeft een optisch zoeker, het beeld wat jij ziet wordt via de spiegel direct aan jou getoond. De systeemcamera heeft een digitale zoeker, het beeld wat je ziet wordt eerst digitaal omgezet. Dit houdt in dat je niet het directe beeld gelijk ziet zo als bij een spiegelreflexcamera waar de spiegel het directe beeld laat zien.

Vraag je vooral af: wil ik een grote camera met meer knoppen voor bediening, of juist een wat een compactere camera? Mocht je je meer willen verdiepen in het verschil tussen de twee camera’s, kijk dan eens op cameranu.nl. Zelf heb ik een systeemcamera, omdat ik het niet erg vind om mijn lenzen te verwisselen. Ook heb ik graag een compacte camera die ik overal mee naar toe kan nemen.


Tip 2: Wanneer je jouw camera binnen hebt, bekijk dan eens wat filmpjes op YouTube

Google en YouTube zijn je grootste vriend als je ergens niet uit komt met je camera. Als je jouw camera in de pocket hebt, kijk dan zeker een of twee filmpjes op YouTube die over jouw camera gaan. In tien minuten leer je de basis van jouw camera.


Tip 3: Train je fotografie oog

Zet jouw camera in de P-stand (nooit Manual stand). Jouw camera zoekt nu naar de juiste instelling voor je, je kan zelf alleen de belichting nog aanpassen. Ga op pad en ga op ontdekking naar datgene wat jij leuk vindt om te fotograferen. Wanneer je een foto hebt genomen zoek dan vooral voor jezelf: hoe kan ik de foto nog beter maken? Welke aanpassingen moet ik daarvoor doen, en kan ik deze al gelijk doen of heb ik daar eerst meer kennis voor nodig? Weet je echt helemaal niet wat je wilt gaan fotograferen? Ga dan Pintrest afstruinen en inspiratie op doen. Zo kan je ontdekken wat je leuk vindt en soms ook hoe je het beste deze foto’s kan maken.


Tip 4: Ga je verdiepen in de wereld van fotografie

Er zijn talloze websites en boeken die je kan lezen om fotograaf te worden. Daarnaast zijn er ook cursussen die je kan volgen. Zoek de vorm van fotografie die bij jou past om je jouw kennis van fotografie te gaan verbreden. Voor mij werkt het lezen van boeken erg goed. Ik heb denk ik wel meer dan 5 verschillende boeken over fotografie gelezen, en er komen er steeds meer bij. In de blog serie ‘boeken recensie’ kan je mijn menig terugvinden over boeken die ik heb gelezen over fotografie, en welke jou misschien verder kunnen helpen.

Een extra tip: zelf heb ik de basisregels van sluitertijd, diafragma en iso-waarde altijd op een papiertje in mijn tas zitten. Bij twijfel kan ik hierop terugvallen.


Tip 5: Ga op pad

Je leert pas echt door op pad te gaan en te gaan fotograferen. Neem je camera lekker overal mee naar toe en test jouw kennis over fotografie. Met veel oefenen zul je zien dat je er beter in wordt. Train ook jouw oog voor fotografie als jouw camera niet mee hebt, denk dan: had ik hier nu wel of geen foto van gemaakt? Onthoud de plek en ga later terug met jouw camera!


En nu? Achter je laptop vandaan en op pad! Durf jouw werk te delen!

Liefs Sasha

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page